Her sene 12 ile 18 Mayıs arasındaki haftada kutlanan Hemşireler Günü ile bu alanda yaşanan sorunlara çözümler aranmakta ve hemşirelik mesleğinin önemi ortaya koyulmaktadır. Hemşirelik mesleğinde dil, din ve ırk ayrımı gözetilmeden herkes için sağlık ilkesi benimsenmiştir. Hemşireler birey, aile ya da toplum fark etmeksizin sağlık hizmeti sunma konusunda en etkin role sahiptir.

Hemşireler haftası süresince; sağlıkta kalitenin artan önemi, ulusal ve uluslararası alanda rekabetin artması, çalışan ve hasta memnuniyetinin olmazsa olmaz hale gelmesi, sağlık sektöründe meydana gelen değişim, nitelikli işgücü konusunda hemşirelik eğitiminin lisans düzeyinde verilmesi gibi konular üzerinde durulur.

Türkiye Hemşireler Günü

Her sene düzenli olarak kutlanan Türkiye Hemşireler Günü kutlamaları da 1974 yılında ABD Başkanı Nixon imzası ile başlamıştır. Önceden bu gün ile ilgili teklifler olsa da bunlar onaylanmaz. Kesinleşmenin ardından ülkemiz de dahil olmak üzere her sene 12 Mayıs haftası hemşireler için özel bir gün olmuştur.

Hastane duvarlarında yer alan ve sus işareti yapan hemşire bu alana ait en güzel örneklerden biridir ve hem sağlık sistemindeki işleyişi hem de hemşirelere verilen değeri anlatır. Toplumun sağlığına kavuşması ve bunu sürdürmesi için mücadeleye her zaman devam eden hemşireler “önce insan” diyerek halka hizmeti ilke edinmiştir. Çoğu insana göre sevgi ve özverinin ismi olan hemşireler ölüm ile yaşam arasında 7 gün 24 saat boyunca kesintisiz şekilde görevlerini sürdürürler.